Qanorooq 23.09.2022

Qanorooq 23.09.2022

Show Video

Naalakkersuisut bevilliger 30 mio. kr. til RAL for at sænke priserne på dagligdagsvarer, - - som er steget grundet coronapandemien og krigen i Ukraine. Nu er vi kommet frem til en måde, hvor vi mener vi kan målrette støtten til at sænke priserne på fødevarer.

Ugens sidste Qanorooq er i luften, god fornøjelse. De høje priser på dagligvarer som følge af krigen i Ukraine og følgerne af coronapandemien bliver lavere. For at begrænse inflationens følger for borgerne vil Naalakkersuisut give en bevilling på 30 mio. kr. til RAL. Priserne på disse varer stiger fortsat. - Nu er vi kommet frem til en måde, hvor vi mener vi kan målrette støtten til at sænke priserne på fødevarer.

Og løsningen er: - Vi har fundet på en model hvor vi vil indgå en aftale med RAL om at der sænkes olietillæg på fødevareområdet, - - køler- og fryse for alt der kommer ind i landet og går op nordpå. Naalakkersuisut vil give en bevilling på 30 mio. kr. for at sænke RAL’s fragtpriser. Men RAL endnu ikke skrevet under. Nathanielsen siger at det er den lettelse løsning på inflationen. - Det er ret vigtigt, fordi det er her og nu folk har brug for hjælpen. Havde vi valgt en anden model, - - så skulle vi måske bruge meget mere tid med det administrativt før hjælpen egentlig er ude. Naalakkersuisut har valgt at finde en løsning på inflationen som er til gode for alle.

- Den her model tænker vi den kommer alle til gode, men den kommer også folk til gode som har lav indkomster. Naalakkersuisoq for Finanser håber, at det hurtigt vil få indflydelse på varepriserne, da RAL har meldt ud, - - at fragtpriserne kan sænkes hurtigt. - Jeg har allerede holdt møde med detailhandlen og drøftet det her med dem og de kan fra deres side – - også ret hurtigt gå i gang med deres side af sagen. Så jeg håber at det her er noget vi meget hurtigt kan mærke. Bevillingen på 30 mio. kr. til RAL hentes direkte fra Landskassen og vil fremstå som underskud ved årsskiftet, -

- udtaler Naaja Nathanielsen. Inatsisartuts efterårssamling blev åbnet i dag og alle partierne med medlemmer i Inatsisartut – - fortæller KNR, at de ser frem til behandlingen af deres forslag i Inatsisartut. Vi forsager Djævelen og alle hans gerninger … Ved åbningen af Inatsisartut efterårssamling blev der holdt gudstjeneste i Vor Frelser Kirke.

Der er regn og storm i Nuuk, men det holdt ikke medlemmerne i Inatsisartut tilbage som vi kan se. Men de går ikke altid i modvind, for de ser også frem til at få behandlet deres forslag her i salen. - At der udarbejdes en rapport om etableringen af en landbrugsskole, selvforsyning er vigtig for os – - og vi forestiller os at de kan hjælpe på priserne. - Hjemtagelse af myndighedsområder fra Danmark, men vi har også mål om forbedring af borgernes vilkår.

Derfor er det vigtigt for Siumut at samarbejde for en stabil økonomi. - At fremsætte vores 21 forslag, men vi ser også frem til finansloven. - Vi ser frem til at fortsætte debatten og bane vej for forandring. - Vores forslag, så kort kan vi måske svare. Behandlingen af vores forslag. Og partierne i Inatsisartut har forskellige mål under efterårssamlingen. - Daglige fødevarer som allergikere har brug for, med hensyn til at indføre konkurrencedygtige priser – - for at sikre de som altid står i en udfordrende situationer.

- At indlede en konkret ændring af dagligdagen for landets befolkning, at opnå flere mål end dem som er opnået – - for de er utilfredsstillende at stoppe ved dem. - Lettelser for befolkningen, vi ønsker især at opnå lettelser for de som har mellem- og lavindkomster. Der ud over vil sikre en god økonomi som land ved at udvikle erhvervslivet. - Vi har forslag til handicapområdet og vi har forskellige forslag til sikring af åbne procedurer i vores institutioner.

Vi har mange forslag, derfor ser vi frem til behandlingen af dem. - Det er et ønske at vi alle i enighed kan opnå en aftale omkring finansloven, det ville være taknemligt – - hvis alle partierne kan deltage i det vigtigste for samfundet. Der er 27 mødedage under efterårssamlingen.

Naalakkersuisut har indsendt 31 punkter til dagsordenen til Inatsisartuts efterårssamling. Vi spurgte formanden for Naalakkersuisut, - - hvad han prioriterer at få ført igennem til Inatsisartuts efterårssamling udover finansloven. Det vigtigste at få igennem er alle forslagene, de skal alle brede sig til samfundet. Forslag som skal skabe forbedringer for børn, unge og familier, herunder opdatering af børnelovgivningen. Og forslagene som skal skabe nye indtægter, så vi kan blive mere selvstændige, - - nemlig beslutningerne om at bygge vandkraftværker fra sidste år, - - som vi håber på at danne bredere finansieringsgrundlag for. Inatsisartuts efterårssamling varer frem til den 24. november.

Det skal handle om Inatsisartut endnu, nu omkring Aslak Jensens tilbagetræden som Inatsisartutmedlem. Aslak Jensen træder ud af Inatsisartut. Det blev meddelt på efterårssamlingen i dag at Siumutmedlemmet træder ud. Aslak indgav sin ansøgning om at træde ud til Inatsisartutformandsskabet i morges - - det skriver Siumut i en pressemeddelelse. Og Aslak Jensen citeres således: - Mit ønske skyldes personlige årsager. Beslutningen har selvfølgeligt ikke været nem at tage for mig.

Det betyder dog ikke, at jeg helt forlader politik, - - men min beslutning betyder, at jeg for nuværende forlader politik som folkevalgt. Det er mit ønske, at der udvises forståelse og respekt om min beslutning, siger Aslak Jensen. Grundet rokeringer i Siumuts Inatsisartutmedlemmer, har partiformanden Erik Jensen - - sendt en anmodning at genindtræde i Inatsisartut til formandskabet for Inatsisartut, som er blevet godkendt. Udover at være Inatsisartutmedlem, forbliver Erik Jensen Naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur.

Stormen som har raseret i Nuuk de seneste dage rammer 1.145 rejsende. Det meddelte Air Greenland ved 18-tiden. Der har været dårligt vejr i Nuuk i dag og i går, og alle flyafgange i dag er blevet aflyst. Da der er kunder som skulle være rejst i går, som endnu ikke kan komme afsted, er 1145 rejsende ramt af forsinkelser. Denne sommer var flytrafikken også meget udfordret af vejret og tekniske problemer, hvor også 1000 passagerer blev ramt. Kangerlussuaq er ligesom i sommers propfyldt med strandede passagerer. Og gymnastiksalen benyttes til personer der ikke har et sted at overnatte, det skriver Air Greenland.

De fleste af de 1.145 passagerer er rejsende til og fra Danmark. Air Greenland har chartret to fly til på søndag for at kunne få passagererne frem, det meddeler flyselskabet. Og vi har en nyhed fra Island. Onsdag blev 4 mænd anholdt af politiet mistænkt for terrorplaner. Det meddelte det islandske politi under et pressemøde i går. I går blev de 4 mænd på omkring 30 år som vi kan se af billederne fra i går aftes, anholdt i mistanke om – - at de ville begå terrorangreb på den islandske stat.

Baggrunden er at de havde produceret og solgt våben. Men det er ikke det eneste. Politiet har konfiskeret tusindvis af våben og store mængder ammunition forskellige steder. Sagen er nu under efterforskning og politiet har kontakt med forskellige lande om de har forbindelse til andre lande. - Vi kan bekræfte, at vi er i kontakt med politimyndigheder i udlandet. Som altid ser vi primært – - mod det nordiske samarbejde, men vi er også i samarbejde med Europol. Vi aktiverer alle vores internationale netværk, -

- simpelthen fordi vi står over for begivenheder og planer, der ligger uden for det omfang, vi har beskæftiget os med. Det er uklart, hvilke motiver de anholdte havde, men politiet siger, - - at deres mål var forskellige institutioner i samfundet samt islandske statsborgere, - - sagde politiet under pressemødet, skriver TV2. Vi bliver i udlandet, og skal se nyheder fra New York, Japan og Iran. Ved FN's årlige generalforsamling rettede den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, - - torsdag en indtrængende opfordring til verdenssamfundet om at holde den russiske præsident, Vladimir Putin, - - ansvarlig for invasionen af Ukraine. En mand valgte denne krig. En mand kan afslutte den, for hvis Rusland holder op med at kæmpe, slutter krigen.

På mødet var der ventet hårde konfrontationer mellem den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, - - som efter alt at dømme vil sidde i samme sal som Blinken og flere andre vestlige udenrigsministre. Lavrov indledte mødet med en lang redegørelse for, hvordan prorussiske grupper er blevet undertrykt i det østlige Ukraine, - - og han betegner styret i landet som nazistisk. Efter at den 22-årige kvinde Mahsa Amini fredag i sidste uge døde - - efter at være blevet anholdt af landets moralpoliti på grund af "upassende påklædning", - - har protesterne i Iran bredt sig til store dele landet. Siden sidste uge har protesterne spredt sig til mindst 50 byer over hele landet, melder Reuters.

Mindst 9 personer er blevet dræbt, siden protesterne udbrød, det fremlagde en iransk TV-station i går. Landets lovgivning foreskriver, at kvinder skal bære et hovedtørklæde og løst tøj i offentligheden. Videoer på sociale medier viser iranske kvinder, der smider deres lovpligtige hovedbeklædning og brænder dem på gaden. Mange af os har nok glemt hvornår covid-rejserestriktionerne blev ophævet i Grønland - - det er nemlig et godt stykke tid siden. De indskærpet rejserestriktioner i Japan, er endelig ved at blive lempet, - - det meddelte premierminister Fumio Kishida til et pressemøde i New York.

Fra den 11. oktober vil vi ophæve loftet over antallet af indrejsende til Japan, - - ophæve forbuddet mod individuelle rejser og ophæve forbuddet mod rejser på visumlisten. Udover at rejserestriktionerne ophæves, - - udtaler premiereministeren at myndighederne vil komme med et særligt turismetilbud for landets borgere fra den 11. oktober, - - for at støtte turismevirksomhederne som blev hårdt ramt af restriktionerne. Visit Greenlands årlige turismepris, Greenland Tourism Award, går i år til Sermilik Adventures fra Tasiilaq. Ejerne af Sermilik Adventures som etablerede virksomheden i 2019, havde ikke regnet med at skulle få en pris.

Tobias Ignatiussen, som var med til at stifte Sermilik Adventures i Tasiilaq i 2019, - - havde ikke regnet med at skulle få en pris. Det er meget rørende, jeg har aldrig forestillet mig at jeg skulle få sådan en pris i mit liv. Tobias Ignatiussen levede frem til 2019 af at gå på jagt. Han besluttede sig sammen med denne kvinde, Line Kristiansen, som var sygeplejerske i Tasiilaq på det tidspunkt, - - at de ville begynde at arbejde med turister.

Men da der ikke var mange turister på det tidspunkt grundet corona, begyndte de at sejle med børn og unge ved Tasiilaq. Vi startede i 2019, hvor corona var undervejs, så der var nærmest ingen turister. Så begyndte vi at sejle med børn og unge. Men Sermilik Adventures har haft en god start på året med at tage turister på ture ved Tasiilaq.

I foråret i maj måned, kom der et fransk krydstogtskib, som vi arbejdede for i samarbejde med de lokale. Vi tog folk på hundeslædeture, snescooterture og fisketure. Vi arbejder meget, men vi havde virkelig travlt fra foråret, da det krydstogtskib kom flere gange. Visit Greenlands årlige turismepris, Greenland Tourism Award, uddeles i samarbejde med Air Greenland.

Sermilik Adventures anerkendes og hædres for at samarbejde med lokale kulturelle aktører, - - som f.eks. kor, trommedansere og kunstnere. Der medfølger 10.000 kr. med prisen. Og virksomheden har tænkt sig at bruge pengene til inspiration og at skabe udvikling. Tobias Ignatiussen udtaler at det er opmuntrende for deres arbejde, at få sådan en pris. Jeg kommer ikke til at ændre på mit arbejde eller mit liv på grund af det, men det er opmuntrende. De andre nominerede til dette års Greenland Tourism Award var: Arctic Living Ilulissat, Dogsledge Taxi fra Sisimiut, Hotel Søma Aasiaat og Qooqqut Nuan.

Greenland Tourism Award har til formål at belønne og fremhæve turistvirksomheder, - - der skaber bæredygtige produkter med fokus på sikkerhed, kvalitet, miljø, innovation og socialt ansvar. Det var nyhederne i ugens sidste Qanorooq. Men inden vi slutter, skal vi også lige tilføje noget helt andet om Tasiilaq. Der er nemlig varslet piteraq i Tasiilaq lørdag aften og nat med vindstød op til 50 m i sekundet. Grønlands Politi og Beredskabet i Sermersooq opfordrer til, - - at borgere i byen bliver indendørs, og tager alle mulige forholdsregler. Pas på jer selv i Tasiilaq, og I ønskes alle sammen en god aften!

2022-09-25 17:16

Show Video

Other news