Young Business Award | seizoen 2020 | aflevering 2 (S2020A2)
We werken al geruime tijd aan het bedrijf, dus ken ik onze boodschap. Om dit in 60 seconden uit te leggen is moeilijk, daarom heb ik een beetje geoefend. We zullen zien of het goed gaat. Vijftig procent van alle vrachtwagens die je op de weg ziet rijden, zijn leeg. Quicargo is ontwikkeld om dit probleem op te lossen.
Aan de ene kant detecteren we de lege capaciteit van de vrachtwagens en ontvangen wij informatie van bedrijven die op zoek zijn naar transport. We koppelen ze aan elkaar. Daardoor is de transporteur blij omdat hij meer winst genereert, de verzender bespaart kosten. En de wereld is blij want er is minder vervuiling en opstoppingen. Tot op de dag van vandaag zijn we het grootste Benelux-vrachtnetwerk en Duitsland en Groot-Brittannië zullen op zeer korte termijn volgen.
Onze klanten zijn erg blij met de exponentiële groei van de afgelopen jaren. Maar het gaat niet alleen om de business. Vierentwintig procent van alle van alle vervuiling komt door vrachtwagens. Wij zijn hier om dit probleem op te lossen. Ik ben Avishai van Quicargo en wij zeggen: Geen lege vrachtwagens meer. Oké Avishai. Geen lege vrachtwagens meer. Je komt uit Israël? Dat klopt. Is het een Nederlands bedrijf? Ja, het is een Nederlands bedrijf gevestigd in Amsterdam.
Gevestigd in Amsterdam, oké. Dit is een oud probleem in de transportsector. Waarom heeft niemand dit nog opgelost? Dit is niet nieuw in de verschepingsbranche noch in de vrachtvervoerbranche. Het is al vele jaren een bekend probleem binnen de vrachtvervoersector en sinds het ontstaan van de logistieke sector. De technologie heeft het nu mogelijk gemaakt om meer inzicht te krijgen in de bestaande IT-systemen van Nederlandse bedrijven. Wij integreren de techniek in de software en dan is dit het resultaat. Oké. Jury, wie? Tamara.
Bedankt Avishai. Er zijn niet veel logistieke bedrijven in Nederland die vrachtleveringen doen. Hoe verzekeren jullie de kwaliteit, hoe verzeker je dat men toegang krijgt tot goede partners, dus hoe verzekeren jullie dat jullie een goed netwerk hebben? Het eerste wat wij doen voordat een vervoerder aan ons platform deelneemt is screenen. We kijken of alle verzekeringen op orde zijn, of de bestuurders gekwalificeerd zijn en dat de vrachtwagens van hoge kwaliteit zijn, ook ten aanzien van het milieu.
We meten de levering en geven een score op basis van hun prestaties. Zo kunnen wij onze service verbeteren. Hoeveel vallen er af? Bijvoorbeeld meer dan vijftig procent? Nee, normaal gesproken blijft zeventig procent langer dan twaalf maanden bij ons platform. Wat is volgens jou de grootste barrière om hard te groeien? Het is een traditionele markt en veel zaken gaan al jarenlang hetzelfde. Om dit aan te passen en de mindset te veranderen is een gedragsverandering nodig, dit kost meestal veel tijd. Maar we zien dat het elke dag iets verbetert.
Jullie zorgen er wel voor dat er minder werk is, ik kan me voorstellen dat het moeilijk is zoiets te implementeren als het uiteindelijk zorgt voor minder banen. Denk aan de reisindustrie of elke willekeurige industrie waarbij ontwrichting wordt veroorzaakt. De wereld verandert en iedereen weet het. Het is alleen nog een kwestie van wanneer en hoe.
De transportbusiness op de weg in Europa is niet echt winstgevend, toch? Nee, het is gemiddeld één of twee procent. En er is een verspilling van vijftig procent zoals je zei. Klopt, maar als je lege vrachtwagens vult en de kosten voor de bestuurder en de brandstof betaalt, wordt de marge een stuk hoger voor dezelfde middelen. Hoe zit het met het salaris van de bestuurders, want men zet Oost-Europese bestuurders in onder slechte contractvoorwaarden. We zetten Nederlandse bestuurders in en dat is één van onze waarde proposities voor Nederlandse bedrijven.
Maar het is inderdaad een groot probleem om het welzijn van bestuurders te managen en in stand te houden. Wie, jury? Arnold. Het platform dat jullie hebben gebouwd is hetzelfde platform dat in de bouwindustrie wordt gebruikt. Het heet ‘12Build’. Eén van hun grootste barrières is om uit te breiden naar andere landen.
De Benelux is wel te doen, maar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk hebben verschillende wetten en veel kleine transportbedrijven. Hoe bereiken jullie al die kleinere bedrijven? Ik kom uit Israël en heb mijn hele leven al een logistieke achtergrond. Ik kwam in Nederland zonder informatie en contacten. Met mijn team hebben wij dit mogelijk gemaakt. Ik geloof dat we dit opnieuw kunnen doen in andere landen. Volgens mij is het te managen. Het is te managen. Het is te managen. Is dat een antwoord op je vraag? Het is een antwoord, ja. Het is te managen. Dat is het.
Niemand zegt dat het eenvoudig is. Hem moet je geloven, geloof hem nou maar. Oké. Martine? Kun je ons iets meer vertellen over je team, de oprichters, maar ook over de groei van je team in de komende jaren? We zijn nu met 27 mensen waarvan drie founders. Eén is Nederlands en twee zijn Israëlisch.
Wat betreft de achtergronden: één van ons is verantwoordelijk voor de productie en IT, ik ben verantwoordelijk voor de logistiek en de finance en Sam, de Nederlandse founder, is verantwoordelijk voor de commercie en e-commerce in het business to business (B2B) gedeelte. We groeien, we zijn met één persoon gestart en toen verhuist naar Nederland. We zijn nu met 27 mensen en hopen volgend jaar met vijftig mensen te werken.
Zitten jullie nu in de investeringsronde of zijn jullie al winstgevend? Nee, tot nu toe hebben we toe zes miljoen euro opgehaald bij Nederlandse investeerders in techniek en logistiek. Volgend jaar gaan we voor winstgevendheid. Dan is ons doel voornamelijk uitbreiding in andere landen. In Nederland zullen we volgend jaar break-even draaien. Oké, bedankt.
Kristian, laatste vraag. Avishai, ik denk dat we je propositie en je doel om de wereld beter te maken allemaal goed vinden. Neem ons eens mee in je droom, waar wil je met je bedrijf naartoe. Over vijf jaar willen we marktleider zijn in de ‘middle-mile’ vrachtplatform. Dit betekent dat we bijna 1 miljard euro omzetgroei zullen behalen. De hele markt omvat 350 miljard euro, dus we bezetten dan nog maar een relatief klein deel. Wij geloven dat onze propositie de schakel is tussen de ‘last-mile’, dit zijn de business to consumers (B2C) en pakketjes. En de ‘first-mile’, dit is het vullen van
de vrachtwagens op internationaal vlak. Wij zitten hier tussenin. Het is nu nog een Blauwe oceaan, we willen tempo maken. En waarom West-Europa? Omdat we onze software integreren in andere software en West-Europa is de eerste die software integreert in deze sector. Je gaat zeker een unicorn worden? Dat is het plan! Dat is het plan, oké. Heel erg bedankt, Avishai. Heel erg bedankt. Het is altijd leuk om weer een pitch te geven en jezelf te verbeteren. Het kan altijd beter, maar over het algemeen was de boodschap duidelijk. Ik hoop het in ieder geval, dan ben ik tevreden.
2021-01-24 01:30